De Napoleon route

De huidige Napoleon route was voor het eerst geopend in 1932, deze route zou voor het eerst door Napoleon zelf genomen zijn in 1815 toen hij op 1 maart van Elba vertrok richting Grenoble. Hij werd na de slag bij Leipzig in 1814 verbannen naar Elba en Napoleon van zijn keizerlijke troon aftreden.

De Napoleon route is een populaire wandeltocht onder de wandelaars. De Napoleon route is een zware tocht, die u door het mooie landschap van de franse Alpen brengt. Maar eerst een stukje geschiedenis over de Napoleon route en waarom deze route de “Napoleon route” wordt genoemd.

Het onstaan van de Napoleon route

Het was maarschalk Ney die hem dwong af te treden na de zware verliezen bij de slag van Leipzig en de campagne voor Frankrijk. De campagne voor Frankrijk, Napoleons laatste grote campagne wordt beschouwd als een van zijn meest brilliante optredens als veldheer. Hij wist zijn vijanden lange tijden zware verliezen toe te brengen met vele marches en korte krachtige veldslagen, toen hij uiteindelijk het zwaard moest neerleggen tegen een overmacht van meer dan 300.000 man van de verenigde coalitie legers. Napoleon keerde terug van Elba met een gezelschap van ongeveer 1000 man, zij verbleven de eerste nachten in Cannes. Om de Rhone vallei te vermijden en de troepen gelegerd rond Marseille besloot hij om noordwaarts te gaan over de Franse Alpen tussen Digne en Sisteron om zo Grenoble te bereiken.

Zo onstond de eerste kilometers van de Napoleon route.Vanuit Cannes met een kleine gezelschap van 1200 man vertrok hij richting Grasse en volgde landelijke wandelpaden door de heuvels naar St-Vallier, Escragnolles, en Séranon waar hij zou overnachten. In de vroege ochtend van 3 maart vertrok Napoleon en zijn gezelschap uit Séranon en marcheerden 24Km de Napoleon route verder naar Castellane waar ze in de middag door het centrum van de stad wandelden. De Napoleon route loopt van hieruit verder naar Col des Legues en door de Clue de Taulanne waar ze zware sneuwstormen trotseerden.

Napoleon en zijn hoofdmacht vertrok in de vroege ochtend van Barrême op een tocht van 30Km naar Digne. Na een korte lunch in Digne volgde Napoleon zijn route verder langs de Bléone rivier richting Durance waar hij de nacht doorbracht in het kasteel Malijai.  Op 5 maart volgde Napoleon zijn route richting Sisteron waar een citadel een nauwe pas van Durance bewaakte. Bij L’Escale volgde hij zijn route langs de oost zijde van de rivier richting de stad Volonne.

Tot zijn grote verbazing bleek Sisteron onbewaakt, hij stopte daar voor een korte pauze en lunch en volgde zijn pad verder langs de nauwe pas van de Durance. Op 6 maart 1815 ging Napoleon richting Col Bayard op 1248m hoogte volde zijn route richting Corps 40 km verder richting het noorden. Op de volgende dag 7 maart volgde hij een weg van 25Km richting La Mure waar de beruchte confrontatie was met Laffrey. Laffrey hield Napoleon en zijn gezelschap tegen met een aanzienlijk overmacht aan troepen.

Toen Napoleon zijn voormalige soldaten naderde riep Laffrey hem tot de orde en beval een companie Napoleon ter plaatse te executeren door musket vuur. Waarop Napoleon riep, Soldaten van de 14de regiment, als jullie mij uw Keizer willen doden dan moet u dat nu doen. Enkele soldaten vielen ter plaatse flauw waarop opeens de menigte juichte “Lang leve de Keizer” Vive L’Empereur! De keizer was terug en marcheerde dezelfde dag Grenoble binnen.